Darmkrampen en reflux behandelen door osteopathie in Den Haag

Darmkrampen en reflux vormen een veelvoorkomend probleem bij pasgeborenen. Darmkrampen kunnen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld voeding (denk aan koemelk-allergie of intolerantie), maar kunnen ook oorzakelijk zijn door blokkades die in het lichaam zijn ontstaan tijdens de zwangerschap of bevalling. De besturing van de spiertjes in de darmwand komt vanuit de nek. Wanneer zich hier een blokkade (probleem) bevindt kan dit de darmen dusdanig beïnvloeden dat er obstipatie of krampen kan/kunnen ontstaan.

 

Reflux (veelvuldig en lang teruggeven van voedsel) en darmkrampen kunnen ontstaan door een overprikkeld zenuwstelsel. Natuurlijk kunnen er ook andere oorzaken aan ten grondslag liggen, zoals een hiatus hernia (probleem met de maagingang), voedingsallergie, aerofagie en pylorus stenose (probleem met de maaguitgang). Ons zenuwstelsel bestaat uit twee belangrijke delen: het orthosympathisch en parasympathisch zenuwstelsel. Het is belangrijk dat deze twee goed op elkaar afgesteld zijn omdat het ene systeem rust teweeg brengt terwijl het andere systeem juist activiteit veroorzaakt. Een overprikkelde darm kan een gevolg zijn van een disbalans van het zenuwstelsel ten gevolge van blokkades in het lichaam.

 

Voor de osteopaat is het OAA-complex (O=occiput en eerste twee nekwervels: A=atlas, A=axis) een zeer belangrijke zone! Hier ontspringt ook de tiende hersenzenuw (n.vagus) die een heel belangrijke rol speelt in de spanning en bezenuwing van het spijsverteringsstelsel en andere organen. Door de blokkades te corrigeren en de schedel te behandelen, kan de osteopaat een beter evenwicht van het zenuwstelsel activeren. Het diafragma (=middenrif) speelt een belangrijke rol bij reflux (opgeven van voeding) omdat de slokdarm door het diafragma passeert en overgaat in de maag. Bijgevolg is de spanning van het diafragma bepalend voor een goede functie van de cardia (maagingang) en maagwerking.

Bel met onze praktijk voor meer informatie: 070 - 323 36 63 | 06-13 51 83 84